Constantin Brâncuși (1876-1957)

brancusiPionier al sculpturii moderne, Constantin Brâncuși a fost un artist și fotograf român al cărui simț artistic s-a manifestat în marmură, bronz, metal și lemn.  Versatilitatea sa în utilizarea materialelor a fost completată de un stil reținut și sensibil cu influențe primitive dar și avangardiste.  începând cu originile sale modeste de țăran din România, călătoria sa spre statutul de părinte al sculpturii moderne l-a adus spre Franța și glorie.  Si-a rafinat arta prin elemente de simplitate șlefuită ce au condus la sculpturi abstracte în care sunt vizibile figuri ovoidale, păsări și pești.

Similară cu artă africană primitivă, moștenirea sa culturală românească e prezentă în toate lucrările sale. A luptat în permanență să atingă esența materiei și măiestria sa este demonstrată în sculpturi celebre cum sunt “Sarutul”, “Muza adormita” și “Bust de baiat” printre altele.

In timp ce Parisul i-a devenit cămin, celebritatea sa l-a purtat pe el și expozițiile sale în Statele Unite.  Unul dintre sculptorii cu cea mai mare influență din secolul 20, a lăsat în urmă o moștenire de originalitate.

 

Simplitatea nu este un obiectiv al artei, dar ea se realizează o dată cu intrarea în adevăratul sens al lucrurilor.

 Una e să vezi departe, alta e să mergi departe.

 Sunt unii imbecili care consideră lucrările mele abstracte.  Acestea sunt însă cele mai realiste pentru că ceea ce este real nu este exteriorul, ci ideea, esența lucrurilor.

 Când privești un pește nu te gândești la solzii lui, nu?  Te gândești la viteză, înot, săgeată prin apă … Dacă i-aș sculpta înotătoarele și ochii și solzii lui, i-aș captura mișcarea și i-aș da modelul sau forma realității.  Eu vreau doar o scânteie din spiritul lui.

 Arhitectura este sculptură locuită.