Abraham Lincoln (1809-1865)

Abraham_Lincoln_November_1863In orice manual de istorie a Statelor Unite veți găsi cu siguranță un om care îi întrece în strălucire pe ceilalți și care reușește să atragă atenția tuturor.  Poreclit “Cinstitul Abe” sau “Taica Abraham”, Lincoln este fără îndoială unul dintre cei mai puternici și măreți președinți americani. Provenit dintr-un mediu modest și umil, hotărârea și eforturile sale l-au condus în cea mai importantă funcție din stat.  Politician abil și avocat de succes, el a jucat un rol vital în unificarea Statelor Unite și a condus lupta împotriva sclaviei reușind să acorde tuturor oamenilor drepturi egale indiferent de castă, rasă sau religie.

Nu a avut doar viziunea, ci a și materializat conceptul unui guvern cu adevărat democratic.  In condițiile în care țara a traversat cea mai gravă criză constituțională, militară și morală a întărit guvernul federal și a modernizat economia. A fost salvatorul Uniunii și eliberatorul sclavilor.

Cu toate acestea, în bucuria victoriei, a fost asasinat – o premieră absolută și șocantă în istoria Statelor Unite.

Lincoln a rămas extrem de popular până în zilele noastre, majoritatea clasamentelor plasându-l în continuare în primii 3 președinți americani ai tuturor timpurilor.  Ca omagiu peren figura lui este inclusă în monumentala sculptură de pe Mount Rushmore.

 

Aproape oricine poate învinge greutățile, dar dacă vrei să testezi caracterul cuiva dă-i putere.

 Caracterul e ca un copac și reputația ca o umbră.  Umbra este ceea ce vedem, copacul este realitatea.

 Niciun om nu e destul de bun ca să-i guverneze pe alții fără acceptul lor.

 Nu te îngrijora dacă nu ești recunoscut, dar străduiește-te să meriți recunoașterea.

 Nu am o părere bună despre cei care astăzi nu sunt mai înțelepți decât au fost ieri.

 Principiile importante pot fi și trebuie să fie inflexibile.