“Să ne vedem in Vârf” -Zig Ziglar

 

zig ziglarMotto

„Poți avea totul în viață dacă îi ajuți pe ceilalți să obțină ce doresc.”

 

Scrisă în 1975 cartea este o perspectivă destul de tradițională a succesului care poate face femeile să râdă în hohote sau să țipe în legătură cu sexismul tipic acelei perioade, dar să ne aducem aminte că acest fost vânzător de cratițe este un vorbitor inspirațional dinainte de a ne naște noi.  El pledează pentru dezvoltarea personală bazată pe Dumnezeu, familie și patrie.

Acestea fiind zise, “See You at the Top” este în continuare un magnet pentru cei care își doresc ce e mai bun pentru familie, să aibă succes la servici sau să simtă că au libertatea de a-și alege singuri drumul în viață.  Amintește de pacea minții care vine din credința religioasă.  Ziglar admite că lucrarea sa este ușor neclară și nu foarte elegantă.  Este plină de povești, analogii și glume – ca de la un agent de vânzări, dar are un fel anume de a te atrage spre felul lui de gândire.  Poate că nu ești de acord cu părerile lui politice, dar îndemnul lui de a-ți împlini potențialul nu poate fi contestat.

Incercând să evite înțelegerea superficială a succesului, rețeta lui Ziglar pentru viața la vârf implică trei dimensiuni: fizică, mentală și spirituală.  Ești suma obiceiurilor și influențelor proprii astfel încât dacă ignori o dimensiune ești un „prefacut”.

 

 Idei Principale

  • Ajutorarea Celorlalți 

Sloganul cărții este „Poți avea totul în viață dacă îi ajuți pe alții să obțină ce doresc.”  Ziglar a crescut în sărăcie, dar viața lui s-a schimbat când a înțeles că creștinii nu trebuie neapărat să aibă „fețe lungi și buzunare scurte.”  Cu cât contribui mai mult prin eforturile tale, cu atât vei primi mai mult în sens monetar.  Apreciază valoarea inestimabila a sănătății fizice și pune-o la treabă.

Ziglar este un pătimaș când vine vorba despre America și sistemul liberei inițiative.  Notează că țările unde oamenilor „li se oferă” au cele mai înalte rate ale sinuciderii, pentru că dacă munca și contribuția lor nu este văzută ce fiind necesară oamenii se simt inutili.

  • Obiective

Ești „născut să învingi”, dar trebuie să îți scrii obiectivele pe hârtie pentru a le da forță. Ziglar spune „oamenii nu se plimbă aiurea și se trezesc pe Everest”: dacă nu planifici să ajungi undeva anume, nu vei ajunge acolo.  Fă-ți planuri ca să-ți stârnești sufletul și fii precis, dar acționează in etape pentru că „increderea este mireasa succesului”.

  • Ești ceea ce primești

Orice intră în mintea ta, televiziune, conversații, pornografie se va transforma în acțiune sau cuvinte.  Mulți trăiesc cu iluzia că își controlează viața mentală, dar dovezile arată contrariul.  Este înfricoșător să realizezi că ești suma ideilor care îți intră în minte.  O dată ce știi asta, ai însă rara oportunitate să îți refaci viața.

Așa cum spunea Benjamin Franklin, dezvoltarea personală este o rutină zilnică.  Citește deci biografiile persoanelor de succes și Biblia și folosește-ți timpul în mașină ascultând înregistrările unor discursuri utile.

  • Relația de cuplu

Relația de cuplu are foarte mult impact asupra succesului, dar care este ingredientul cheie al relației fericite?  Loialitatea.  Fără să manifești loialitate, nu vei putea să ai energia sau sprijinul necesare pentru a avea succes.  See You at the Top este excelentă la acest subiect de onorare și iubire a partenerului și Ziglar este evident un romantic când o menționează pe soția sa cu care a fost căsătorit peste 50 ani.

  • Atitudinea

Pentru a-ți menține prospețimea vieții trebuie să eviți „rigiditatea atitudinii”.  Atitudinea corectă este extrem de importantă pentru că în viață distanța dintre câștig și pierdere este adesea infinitezimală și atitudinea corectă îți permite să faci față situațiilor prin care treci până să ajungi la câștig.  Dorința și consecvența te vor evidenția din mulțime.

  • Obiceiurile

Pentru a-ți schimba obiceiurile proaste, nu „vei plăti prețul” ci te vei bucura de beneficii.  Ziglar s-a apucat serios de jogging pentru a-și reduce talia, dar a descoperit că îi era greu să se scoale dimineață. Obiceiurile bune sunt greu de obținut, dar te obișnuiești repede cu ele; în contrast, obiceiurile proaste sunt ușor de obținut, dar este greu să te obișnuiești cu ele.

Cel mai bun indicator al comportamentului este dat de persoanele cu care îți petreci timpul. Dacă vrei să te lași de fumat, de băutură și să te trezești dimineața devreme nu vei reuși dacă îți vei petrece timpul în baruri, indiferent cât de mare îți este voința.  Obiceiurile sunt doar manifestările aparente ale atitudinii tale în viață.

 

 Concluzie

See You at the Top este un antidot declarat la cultura satisfacției imediate și o călăuză pentru cei apatici.  Este tipul de carte de care ai nevoie dacă viața îți este vraiște și ai nevoie de soluții radicale de redresare.  In cazul în care te întrebi dacă merită, Ziglar îți spune din propria sa experiență că „pretul succesului este mai mic decât prețul esecului” și că succesul este mai plăcut decât eșecul.

Deși Ziglar este un vorbitor motivațional pozitiv, nu îi este frică  afirme ca viața e plină de „poame acre” (dificile).   Secretul  vieții este  să transformi poamele acre in  „limonadă” folosind momentele dificile  ca o pârghie de ieșire din situații insuportabile.