“Jocul Interior al Tenisului” – W. Timothy Gallwey

tim-gallwey„Jucătorul jocului interior va aprecia arta concentrării relaxate mai mult decât alte abilități; va descoperi adevăratul fundament al încrederii în sine; va învăța că secretul câștigării oricărui meci constă în a nu încerca prea mult.  Iși va dori acea performanță spontană care apare doar când mintea este calmă și pare să fie una cu corpul și acest lucru îl va conduce la surprinzătoare modalități de a-și depăși limitele mereu și mereu.”

 

In 1974, când Gallwey a scris Jocul Interior al Tenisului, nu existau multe cărți despre partea mentală a sportului.  Se credea că doar antrenamentul necontenit al abilităților fizice combinat cu puterea voinței determină succesul marilor jucători.

Experiența lui Gallwey ca jucător și antrenor de tenis nu confirma ideea că voința și gândirea pozitivă sunt suficiente pentru mari rezultate.  Nu poți forța corpul să atingă rezultatul.  El a descoperit că este un drum mai ușor spre performanță și anume să lași inteligența corpului și inconștientul să se exprime.  Jocul Interior al Tenisului a combinat experiența lui Gallwey în pedagogie cu cea din tenis și a creat o lucrare originală care a devenit un surprinzător bestseller.  Datorită accentului pus pe egalitatea dintre profesor și student, cartea a plantat sămânța domeniului de coaching personal.

Un nou mod de joc

Ca profesionist în tenis, Gallwey a descoperit că doar cerându-le jucătorilor să-i urmărească mișcările era mai eficace decât să le dea instrucțiuni, pentru că înveți mai eficient dacă lași inconștientul să absoarbă imaginile unui joc bun.  Concluzia lui a fost că „încercarea conștientă condusă de conștient adesea duce la rezultate negative.”  Stii acest lucru instinctiv pentru că atunci când excelezi nu te gândești la jocul de tenis în mod tehnic, ci ești o unitate a minții, corpului, terenului și rachetei. Ești în acea faimoasă stare de „fluid”.

Cele  doua Euri

Descoperirea lui Gallwey  fost  că atunci când cineva  este pe teren,  se manifesta de fapt  2 persoane: Eul 1, antrenorul care dă instrucțiuni, insistă și calculează  și Eul 2, cel care  de fapt actionează. Primul Eu este „cel care comandă”, in timp ce  doilea Eu este „cel care face” combinând multe amintiri despre fiecare  mișcare efectuată vreodată.  Fără presiunea Eului 1, Eul 2 ar  magnific.  Cu  Eul 1 conduce  mult, forțând instrucțiuni de „imbunătățire”  jocului, cu   atât performanța devine mai proastă.

In mod paradoxal, succesul vine atunci cand iți stopezi temporar etichetarea de succes sau eșec și vei observa ce este.  Fără astfel de distorsiuni, vei fi cu adevărat calm.  Ca să joci la maximul de potențial, trebuie să trăiești fiecare secundă la modul prezent.  Aceasta este concentrarea.

 Liniștea Minții

Gallwey îl citează pe maestrul Zen D. T. Suzuki: „Omul este o trestie gânditoare dar marile lui realizări apar când nu calculează sau gândește.”  Liberă de cuvinte sau instrucțiuni, mintea liniștită ajunge la performanța maximă.  O minte neliniștită începe să judece.  Ne place să spunem „ Asta a fost o lovitură proasta” când de fapt a fost doar o lovitură pe care noi am etichetat-o astfel.  Atunci când dai un înțeles emoțional unui eveniment, ești mai puțin capabil să fii pregătit pentru următoarea mișcare pentru că ești prins în emoții.  Nu vei fi în stare să-ți vezi clar jocul prin norii de furie sau dezamăgire.  Dacă observi ce se întâmplă fără a judeca, îți vei păstra în mod natural concentrarea și vei putea să folosești ocaziile.  Dacă continui să te judeci în mod negativ, întreaga ta persoană va fi etichetată în mod negativ și se va concretiza profeția de insucces.

In mod paradoxal, succesul vine atunci când îți stopezi temporar etichetarea de succes sau eșec și vei observa ce este.  Fără astfel de distorsiuni, vei fi cu adevărat calm.  Ca să joci la maximul de potențial, trebuie să trăiești fiecare secundă la modul prezent.  Aceasta este concentrarea.

Recompense Sporite

Jocul Interior al Tenisului este interesantă pentru că se întreabă ce este succesul.  Pentru Gallwey, s-a dovedit că a câștiga meciul era mai puțin important decât învingerea nervozității de pe teren.  Adevărata victorie era să joci la maximul abilităților fără sabotajul gândirii.

Gallwey spune că oamenii care caută doar succesul măsurabil au o existență unidimensională. Este posibil să treci prin viață fiind atât de concentrat pe succesul extern că uiți să apreciezi minunile lumii, să neglijezi iubirea celorlalți și să ignori reflectarea asupra scopului general al existenței tale.  Trebuie să faci distincția între dorința de a câștiga de dragul victoriei și dorința de succes care va îmbogăți viața ta și a altora.  Adică, în cuvintele lui Gallwey:

„Victoria este învingerea obstacolelor pentru a ajunge la obiectiv, dar valoarea victoriei este egală doar cu valoarea obiectivului atins.”

Cu alte cuvinte, scopul succesului nu este neapărat realizarea obiectivului ci auto-cunoașterea căpătată pe drumul spre obiectiv.

Concluzii

Jocul Interior al Tenisului a turnat fundația industriei de coaching.  A adus în discuție idei care acum sunt banale în coaching cum ar fi: încrederea că oamenii își vor găsi propriile soluții, întrebări în loc de instrucțiuni, vizualizarea succesului și aprecierea momentului prezent.

Aceste idei au fost importante și pentru psihologia sportului și chiar lumea corporatistă.  Comentariul lui Gallwey că „aproape orice activitate umană presupune un joc interior și un joc exterior” explică marele impact al cărții.  Cartea a ajutat la clădirea perspectivei actuale că munca trebuie să fie și o modalitate de exprimare personală, pe lângă câștigarea unui salariu.  De asemenea a contribuit la concluzia că prin „concentrare relaxata” și nu prin auto-pedepsire se ajunge mai repede la adevăratul succes.