Gândește și Obține Bogăție – Napoleon Hill

Napoleon-Hill  „Bogăția provine din dezvoltarea capacității de gândire și a abilității de a accesa inteligența universului.”

 Orice carte având în titlu „bogat” sau „succes” are șanse mai mari de a se vinde; banii și realizările sunt esențiale în epoca noastră așa cum erau rangul și onoarea în Evul Mediu. Titlul atractiv poate explica avântul inițial de a cumpăra această carte, dar de la apariția sa in 1937„Think and Grow Rich” s-a vândut în mai mult de 15 milioane de exemplare în toată lumea. De ce?

Hill a refuzat să accepte ideea că succesul era de domeniul norocului, mediului sau divinității și a dorit să ofere un plan concret de atingere a succesului care să depindă exclusiv de propria persoană.  Cartea s-a vândut și pentru că nu era doar o colecție a ideilor năstrușnice ale lui Hill, ci esența secretului succesului multor oameni de succes din America, începând cu magnatul oțelului Andrew Carnegie.

Acesta i-a dat lui Hill scrisori de recomandare către oameni ca  Henry Ford și Thomas Edison, iar acesta și-a petrecut 20 ani sintetizându-le experiența și opiniile. Misiunea lui Hill a fost de a afla „cum ajung bogații bogați” și forma condensată a rezultatului obținut este cartea „Think and Grow Rich” scrisă în perioada când Hill era consilierul lui Franklin D. Roosevelt. Stilul nu este complicat, iar subiectul constă în lucrurile care „funcționează”.

Idei Principale

  •  Banii și spiritul

Către sfârșitul lucrării, Hill recunoaște că motivul principal pentru care a scris cartea era faptul că „milioane de bărbați și femei sunt paralizați de frica sărăciei”.  Era America anilor 1930, încă desfigurată de Marea Recesiune, când oamenii erau concentrați pe evitarea sărăciei mai mult decât pe obținerea bogăției. Faptul că această carte nu s-a oprit la evitarea sărăciei ci a îndrăznit să stimuleze spre îmbogățire a condus la etichetarea acestei lucrări ca un manual al lăcomiei, dar poate exact acest lucru a făcut cartea atât de atractivă.

Legătura dintre valorile spirituale și bani este un lucru pe care mulți străini nu îl iau în serios sau nu îl înțeleg, dar aceasta este o expresie firească a modului de gândire american.  Crearea bogăției este un produs al minții combinând rațiunea, imaginația și tenacitatea.  Hill a înțeles că unicitatea unei idei sau unui produs își va găsi în final recompensa financiară. Conceptul potrivit căruia bogățiile și realizările obținute sunt produsul minții este astăzi o banalitate.  Dar în 1937 (!) Hill vorbea despre „capitalul creierului” și marketing pentru serviciile intangibile. Calitățile menționate în carte și concentrate în titlu constituie motto-ul societății de azi mai mult decât cea contemporană lui Hill.

  •  Dorința

Hill relatează povestea lui Edwin C. Barnes care a venit la ușa lui Thomas Edison cu anunțul că el va fi partenerul de afaceri al inventatorului. I s-a dat o slujbă minoră, dar el a ales să nu se considere doar o rotiță în angrenajul lui Edison preferând să se imagineze drept partenerul tăcut al acestuia.  Ceea ce a și devenit ulterior. Barnes a știut intuitiv secretul succesului și anume dorința de a arde toate legăturile cu o viață mediocră.  A avea un scop precis conduce întotdeauna la rezultate și Hill include o metodă în șase pași, elaborată de Andrew Carnegie, pentru a transforma dorințele arzătoare în realitate.

Hill te sfătuiește să nu-ți faci griji dacă ceilalți îți consideră ideile nebunești. Prietenii lui Marconi l-au internat în spital de boli nervoase datorită credinței lui că poate „transmite mesaje prin aer” (radioul inventat de Marconi).  Faimoasa afirmație a lui Hill „ceea ce mintea concepe și crede se va indeplini” a făcut carieră în toate discursurile inspiraționale.

  •  Inteligența Infinită

O trăsătură definitorie a acestei lucrări clasice este respectul pentru inefabil și sugestia că alinierea mentală cu „Inteligența Infinita” (universul sau Dumnezeu) este sursa bogăției. Hill a considerat că creierul este doar un element al unei minți mărețe universale.  Astfel încât deschiderea spre această Inteligență Infinită înseamnă accesarea cunoașterii, puterii și creativității. El menționează perioadele de retragere ale lui Edison în beci unde, în absența sunetului și luminii, „primea” idei.  O persoană receptivă la acest tărâm este asemănătoare unui pilot care zboară deasupra pământului unde oamenii obișnuiți trăiesc, muncesc și se distrează.

  •  Subconștientul: conexiunea cu Inteligența Infinită

Hill ilustrează conceptul Inteligenței Infinite printr-o analogie cu un receptor radio. Pe măsură ce primești mesaje dacă ești pe frecvență potrivită, gândurile tale sunt lansate spre lume prin intermediul subconștientului reîntorcându-se pe post de „circumstante”.  înțelegând că experiențele contează doar datorită modalității prin care le percepi și devenind stăpânul propriilor gânduri, poți controla ce se infiltrează la nivelul subconștientului.  Acesta va deveni o oglindă mai exactă a dorințelor tale pe care le va „emite” apoi către univers.

Deoarece toate gândurile tind să-și găsească un echivalent fizic, vei crea condițiile corecte pentru a-ți manifesta dorințele.  De aceea este important să-ți scrii cifra exactă a banilor pe care vrei să-i ai.  Această sumă, o dată introdusă în subconștient, va fi eliminată din conștient și îndoielile sale și te va ajuta să-ți definești acțiunile și deciziile necesare realizării.

Concluzie

Aparent  Hill face un efort de  defini „bogătia” dincolo de bani folosind termeni ca prietenie, armonie, relații,  pace.  Tindem  sa ne legăm succesul de nivelul de educație  si capital  mai mult decât de calități intangibile de genul tenacității, viziunii  sau subconștientului.  Poate de aceea  cartea continuă sa fie citită de zeci de ani in toată lumea prin perioade alternative de dezvoltare sau recesiune.