„Arta Războiului” – Sun Tzu

Sun-Tzu„Un general care câștigă toate bătăliile distrugând armatele vrăjmașe nu este războinic.  Razboinicul este cel care câștigă războiul forțând inamicul să se predea fără bătălie.” 

 Sun Tzu a fost un strălucit strateg militar, contemporan cu Confucius  in secolul IV i.e.n.  Cartea sa Arta Războiului este o relatare a ideilor sale despre supraviețuire și succes în perioade dificile.  Pentru o bună perioadă de vreme a fost transmisă doar oral, fiind ulterior transcrisă pe hârtie de bambus devenind astfel o carte.

Arta Războiului nu este doar o carte despre strategia militară a timpului său, ci a devenit cea mai cunoscută carte de strategie militară a tuturor timpurilor nefiind doar un manual militar tehnic.  Arta Războiului subliniază importanța cunoașterii ca mijloc de obținere a victoriei și această cunoaștere există deja în lumea naturală și umană.  Această atenție dată alinierii personale a cunoașterii și caracterului oamenilor la Tao (spiritul conducător al universului) explică relevanța și valoarea sa actuală.

 Victoria prin Neagresiune

  „O sută de victorii dintr-o sută de bătălii nu este un exemplu de măiestrie.  Supunerea celuilalt fără bătălie este exemplul de măiestrie.”

 Arta Războiului este o modalitate diferită de a trata conflictul, dincolo de abordarea instinctuală „lupta pentru viata”.  Cu suficientă inteligență, un conflict se poate evita complet sau măcar parțial în consecințe. Generalul înțelept știe că bătălia nu este decât o posibilitate de a obține victoria.  De aici provine conceptul de a „lua cu totul”: cucerirea completă cu un minim de forță și distrugere.  Astfel resursele ambelor părți rămân intacte.

Astăzi noi am descrie această abordare „win/win”, adică nu doar victoria într-o dezbatere ci convingerea celeilalte părți să ni se ralieze.  Deoarece am ales această abordare, mândria și demnitatea nu au avut de suferit.  Dacă alegem cealaltă variantă („win/lose”), înseamnă că suntem dependenți de agresiune și forță.  Abordarea Sun Tzu presupune o viziune Tao a întregii situații în care tu și adversarul sunteți împreună.  Astfel controlezi situația chiar în haos sau conflict.

 Calmul

Cei mai mulți dintre noi nu se vor implica vreodată într-un război, dar cu toții avem de rezolvat conflicte. Cea mai bună metodă de a aborda un conflict, în ciuda dificultății, este prin detașare.  Arta Războiului ne învață că „generalul furios pierde”.  Furia crează haos și suferință nenecesară, în timp ce autocontrolul permite acțiunea detașată și puternică.  Astfel se va renunța la antagonisme și se va ajunge la un rezultat mai bun pentru toți.

 Leadership prin Caracter

Conform lui Sun Tzu, un leader nu are nevoie de informații doar despre ceilalți ci și despre sine.  Pentru a fi invincibil, trebuie să devii astfel.  Nu poți să te bazezi doar pe slăbiciunile celorlalți.  Victoria aparține celor care și-au stabilit un obicei de auto-dezvoltare și rafinare continuă și nu celor care se gândesc doar la concurență. Nu poți să-i controlezi pe ceilalți, dar prin dezvoltarea tăriei de caracter, cunoașterii și înțelepciunii îți poți clădi invincibilitatea.

Prin dezvoltarea cunoașterii de sine și a abilității de strategie prin observarea celorlalți, vei deveni „comandantul ințelept”.

 Vederea de Ansamblu

Vederea de detaliu este întotdeauna falsă și vulnerabilă.  Pentru a avea perspectivă, trebuie să fii deschis oricăror informații care îți vor oferi o vedere mai corectă a întregii situații (Tao).  Vederea de detaliu tinde să fie dominată de frică, vederea de ansamblu este definită de obiectivul pe care îl țintești cu detașare.

Arta Războiului pune cel mai mare preț pe informații curente. „Nu acționa potrivit credințelor sau dogmelor, ci pe baza informațiilor de moment.”  întotdeauna pune în discuție părerea generală.

 Maestrul Momentului

Impreună cu vederea de ansamblu vine și alegerea direcției și momentului acțiunii.  Pentru că vezi ansamblul și ai răbdare, ești maestrul momentului potrivit.  Poți să deslușești cursul situației și să reacționezi în consecință.  Chiar și bunele obiceiuri pot influența negativ interpretarea unei situații.

Strategiile lui Sun Tzu se referă la alegerea momentului, lovitura decisivă și finalul rapid. „Ostenii apreciază victoria, nu întârzierea.”

Acțiunile leaderului Sun Tzu sunt rapide și decisive.  Iată alte definiții ale comandantului ideal:

  •  Controlează natura bătăliei, în loc să reacționeze la aceasta.
  •  Se mișcă tăcut și fără aroganță pentru a-și îndeplini obiectivul.
  •  Lasă inamicul să se epuizeze și apoi își aruncă în luptă toată forța.
  •  Pare prezent oriunde, oricând și în orice formă.
  •  Decide victoria, nu și-o dorește.
  •  Este maestrul incertitudinii și haosului.
  •  Este conformist în unele privințe pentru a putea surprinde în altele.
  •  Este experimentat în arta înșelătoriei, adică îi lasă pe alții sa vadă ce vrea el să fie văzut.
  •  Caută cu insistență informații despre ceilalți.
  •  Obține omogenitatea armatei sale pentru a se putea mișca ca un singur om.

 Concluzii

A trecut multă vreme până când Occidentul a apreciat la justa valoare Arta Războiului.  Probabil și datorită exotismului.  Nu există construcții ideatice complexe, iar ordinea în care sunt prezentate ideile nu are noimă.  Cele mai multe traduceri sunt de fapt interpretări.

Cu toate acestea, mulți conducători din istorie și-au atribuit succesul strategiilor lui Sun Tzu.  Printre aceștia, Cao Cao, cel care a reușit să unifice China și Mao Tse-Tung.  Manualul trupelor de infanterie marină a Statelor Unite seamănă izbitor cu unele pasaje din Arta Războiului.

Astăzi însă cartea se aplică situațiilor prozaice de zi cu zi din viață și de la servici. Arta Războiului poate fi găsită la oamenii de afaceri cel puțin la fel de des ca la militari sau politicieni.

Manualul lui Sun Tzu a fost elaborat în vremuri de mare instabilitate când vechile credințe și valori erau amenințate.  De aceea el nu discută „moralitatea” ci eficacitatea aliniată cu universul Tao.  Arta Războiului oferă strategii de succes demonstrate de milenii. La fel ca natura adevăratei înțelepciuni, ea nu este afectată de timp și spațiu.