Despre mine

Un coach. Inca unul?!

Pe drumul meu entuziast si inedit catre momentul in care m-as putea eticheta drept “coach”, discutam cu diversi stadiul inaintarii mele spre aceasta noua profesie.

Coach? – repetau. Ce e un coach? Si le dadeam pe un ton neutru definitia aproape clasicizata a profesiei de coach – via Wikipedia sau ICF (Federatia Internationala de Coaching).
Aha….Si vedeam cum politetea sau amicitia ii impiedica sa isi exprime verbal indoiala ca aceasta profesie ar fi viabila si utila. Si poate ca au dreptate – dar doar deocamdata, sper.

Multi dintre ei nu ar admite niciodata (de-ar fi adevarat) ca ar apela la sfaturi, recomandari, consultanta sau terapii non-standard provenite de la orice persoane straine de cercul de prieteni sau familie. Si cu atat mai putin ar fi adevarat ca s-ar gandi ca acestea ar fi de obtinut contra cost.

Este si mai putin probabil ca vreunii dintre ei sa se creada vedeta de fotbal sau de cinema sau de politica ca sa isi puna problema unui “consultant personal”. Cum este de asemenea foarte adevarat ca putini dintre noi ar recunoaste deschis si fara stimulente emotionale sau bahice ca avem probleme care ne tot framanta si la care “raspunsurile” personale si de multe ori intime refuza sa apara din senin.

Si totusi, 2165 de “consumatori” de coaching din 64 de tari, evaluati in cadrul unui studiu al PricewaterhouseCoopers, au confirmat valoarea serviciilor de acest tip.

  • 80% din clientii de coaching au raportat schimbari pozitive in performanta profesionala, abilitatile de comunicare si relationare
  • 82.7% din clientii de coaching se declara “foarte satisfacuti”
  • 96.2% ar repeta experienta de coaching
  • Randamentul median este de 3.44 x valoarea investitiei.

Realitatea pe care o traim sau suportam din lipsa de altceva mai bun ne dreseaza si asteptarile si reactiile. Suntem cu totii produsul unui sirag de circumstante, factori, relatii si experiente care ne adauga implicit si inconstient dioptrii ochelarilor pe care nu-i simtim sau vedem, dar pe care ii avem pe nas.

Un coach ar putea fi un oftalmolog care ne potriveste noi lentile de contact sau ne forteaza retina, cristalinul, irisul sa priveasca si sa interpreteze altfel viata noastra – cea pe care o desenam prin initiativa sau inertie. Un coach ar putea fi un far – ce ajuta diversi corabieri cu busole demagnetizate sa-si regaseasca coordonatele pe rutele proprii fiecaruia. Un coach ar putea fi un copil matur care pune intrebari uneori iritante prin paradox sau inedit adultilor care considera ca le stiu deja pe toate, desi nu le-au incercat sau trait pe toate.

Inca un coach? De ce nu? De data asta un coach membru al John Maxwell Team.