Un arbore pentru toti

Mai există cineva în lumea asta care să nu se simtă afectat direct sau indirect (ca observatori măcar) de valurile de imigranți/refugiați care se izbesc de porțile Europei?

Nu cred că există actualmente vreun subiect în orice țară europeană (dinăuntrul sau dinafara Uniunii Europene) care să fie mai pătimaș dezbătut de practic oricine.  Guverne, organizații non-profit, orașe și sate și orice cetățean privesc, comentează sau declară ce  trebuie făcut, de către cine și în ce fel.  Restul lumii, pe orice continent și de orice religie, observă și/sau oferă sfaturi sau fonduri în încercarea de a preveni sau influența acest subiect fierbinte în funcție de interesele lor umanitare, anti-teroriste, politice sau economice.

Etichete flamboaiante de gen ‘dezastru umanitar’, ‘confruntare a culturilor’, ‘conflicte sociale’ sau ‘ruina civilizației’ asediază atenția în media sau conversații particulare.  Oricine are o părere chiar dacă nu sunt implicați în soluționare sau sufocați de torentele periculoase de oameni disperați să găsească o viață mai sigură sau mai bună într-un tărâm de basm … care să-i și accepte.

Pentru că am devenit foarte interesată de problematica deciziilor (cu intenția de a scrie o carte pe această temă) mă străduiesc la nivelul meu să sortez prin praf și aparențe pentru discerne cum anume înțeleg reprezentanții noștri votați să decidă în această problemă internațională cu impact istoric asupra multor popoare si a multor generatii.

Oare au ei destule informații care să clarifice toate aspectele acestei probleme?  Oare utilizează ei toate resursele disponibile pentru a genera soluții alternative?  Oare sunt ei conștienți că în acest caz, nu și singular, soluțiile trebuie să satisfacă mai multe domenii?  Oare vor fi ei interesați de etică și sustenabilitatea soluțiilor, de impactul social și economic, de amenințările rezultate și de urmările geopolitice în această lume fluidă?

Sunt ei oare conștienți și atenți la faptul că orice consecință trebuie evaluată, orice risc trebuie monitorizat și de preferat mitigat, orice categorie de costuri și resurse trebuie estimată și asumată?

Mă întreb pentru binele nostru comun: oare decidenții implicați în această criză au recurs la clasica metodă analitică a arborelui decizional pentru a alege soluții logice, echilibrate și orientate spre viitor?