Stima de sine

Sunt nenumărate cărți, cursuri, sfaturi,  site-uri dedicate problematicii stimei de sine.  Imensa majoritate a oamenilor sunt preocupați de acest aspect și îl consideră o cauză principală a lipsei satisfacției din viața lor.  Stima de sine a fost dovedită științific a avea un mare impact asupra sănătății, rezultatelor și relațiilor – elemente critice în viața oricărui individ.

Definiția este simplă: o evaluare emoțională a propriei valori.  Dacă începem o analiză pe textul acestei definiții scurte ne întâlnim cu două cuvinte cheie: emoțional și valoare.  Pe aceste două cuvinte se înalță toată discuția și dilema stimei de sine.

Emoționalul nu are formule sau reguli științifice pentru că exprimă o reacție subiectivă în funcție de nenumărați factori circumstanțiali.  Emoționalul pendulează în fiecare din noi în funcție de seninul cerului, de zâmbetele celor din jur, de starea de sănătate, de rezultatele obținute de noi recent și multe, multe alte variabile de multe ori incontrolabile.  Sunt oameni pe care o problemă îi stimulează și alții pe care aceeași problemă îi doboară.

Valoarea pe de altă parte este un alt concept fluid pentru că nimeni nicicum niciodată nu poate spune exact ce anume este valoros, pentru cine, cum, când – în ciuda eforturilor filosofilor de pretutindeni.  Ce este valoros pentru mine poate fi insignifiant sau chiar dăunător pentru tine.

Și uite așa subiectiva noastră părere de sine devine o frunză luată în zbor de brizele sau vânturile din viața noastră.  Poate așa se explică continua aspirație și luptă spre o “€œbuna părere de sine”.  Și poate așa ne vom da seama că ea nu ne este dată de exterior ci de “mansarda”, de alegerile de fiecare clipă pe care le facem conștient sau inconștient de a fi mulțumiți sau nemulțumiți cu noi înșine.

Și mai este un aspect: stima de sine poate fi de mare ajutor sau poate fi un mare dezavantaj.  Contează doza.  Prea mult sau prea puțin este într-adevăr dăunător sănătății și performanței.  Nici amăgirea ca ești prea bun și nici disperarea că nu ești bun de nimic nu iți pot fi de folos.  Probabil că doza optimă este dependentă de calitățile noastre reale, modul lor de punere în valoare și …. un pic de împachetare comercială?!