Slujba toxica

 

Si tu ai auzit (sau esti tu unul din ei) de multi salariati care abia au energie sa se trezeasca dimineata pentru ca trebuie apoi sa se tarasca la slujba detestata.  Cateodata, in cel mai rau caz, “detestata” devine “toxica”.

Slujba toxica este un mediu de lucru in care se incalca “contractul psihologic” dintre angajat si angajator.  Acest contract nescris, nesemnat si neparafat include totusi in mod implicit dorintele si dreptul angajatului la obiectivitate, sprijin, respect, onestitate si echitate.  Intr-o slujba toxica aceste dorinte sunt in mod constant rejectate la toate nivelele de management.

Slujba toxica te stoarce de energie, fizica, mentala sau emotionala. Sau toate.  Este o spirala descendenta spre disperare in care te simti incatusat. Este un venin care se propaga in seva ta.  Este situatia in care esti sortit sa devii blazat, cinic sau chiar deprimat.  Devii din ce in ce mai negativist.

Poate ca nu stii sa o descrii in cuvinte, dar simti taxa ei asupra binelui tau personal. Pentru tine, posibil intoxicat, exista unele indicatoare de “slujba toxica”.

1.     Pierderea increderii in echitate

Este unul din indicatoarele cele mai importante.  Cu totii avem nevoie de predictibilitate.  Aplicarea consecventa a relatiei cauza-efect ne domina viata simplificand-o in acelasi timp. Atunci cand reactia celor din jur si de sus nu reflecta in mod predictibil efectul scontat al actiunilor tale, devii frustrat, nervos si vulnerabil.

2.     Lipsa “apararii”

Aproape intotdeauna plecam de la premisa ca seful ne va “apara”, ca el va fi avocatul intereselor noastre in corelatie cu cele ale organizatiei.  Din principiu si din consideratii ce tin inclusiv de teoria evolutionista atasam aceasta sarcina celui puternic.  Cand te trezesti singur in fata acuzatiilor, aluziilor sau chiar atacurilor la persoana ai o slujba toxica.

3.     Normalitate “scamosata”

Ne place normalitatea, adica fapte si decizii care sa fie line, rezonabile, realiste, armonioase si benefice.  Dar se mai intampla ca acestea sa fie suprarealiste prin spargerea granitelor normalitatii banale si firesti. Activitati care nu au nici un sens, decizii care socheaza prin absurd, cerinte care frizeaza irealul prin lipsa oricarui beneficiu, indiferent pentru cine sau ce.

4.     Bisericutele

Socializarea este imperios necesara la servici ca si in restul orelor zilei.  Cand insa apartenenta la un grup nu este dezirabila pentru suete mondene sau sportive ci vitala pentru supravietuirea individului prin asociere, atunci colegii de munca s-au transformat intr-o trupa de gladiatori cu care nu mai este timp, chef sau rost sa discuti altceva decat tehnici de descarcare a energiei negative colective.  Adica epurarea toxicitatii.

5.     Inselaciunea

Slujba poate oferi un pachet salarial atractiv, posibilitati teoretice de avansare, statut social apreciat pe LinkedIn. Si toate acestea iti ofera confort. Intr-o slujba toxica, realizezi nu prea tarziu ca toate cele de mai sus reprezinta de fapt o inselatorie, o capcana ce iti reglementeaza si limiteaza modul de actiune si gandire, dezgolind continutul slujbei de esenta si valoare.  Si ce este cel mai greu de acceptat este faptul ca toxicitatea se scurge de sus in jos.

In mod izolat nici un indicator de mai sus nu semnifica terifianta “slujba toxica”. Dar ansamblul lor ar trebui sa-ti dea de gandit si de actionat pentru a-ti salva aspiratiile si respectul de sine!

O slujba toxica dauneaza grav sanatatii, vietii, prezentului si viitorului tau ca individ – nu doar ca angajat.