Pluralul Echipei

In lumea organizatiilor exista multe echipe, fiecare cu leaderii, scopurile, interesele si abordarile proprii.  Exista echipe care se ocupa de vanzari si echipe de productie.  Echipe de creatie si echipe de analiza. Centre de venituri si centre de cost.  Centrala si reteaua.

Ca intr-un ghem multicolor aceste echipe se impletesc in actiunile lor uneori cu intelegere si colaborare, alteori cu dispret si adversitate.  Teoretic fiecare echipa are rolul ei bine definit la nivel macro si obiectivele sale in aparenta adverse, dar la nivelul relatiilor umane deosebirile si contradictiile dintre diversele functiuni pot conduce la pozitionari conflictuale asumate de fiecare membru al respectivelor echipe.

Spiritul de echipa se inflameaza si actioneaza precum globulele albe impotriva oricarui factor “exterior” ce ar periclita obiectivul grupului.  Diferentele se acutizeaza si ele imprima reactii personale viscerale.  Sicanele si eventual blocajele intermitente vor lasa rani adanci in eficacitatea si sansele de succes la nivelul organizatiei, indiferent de mini-victoriile obtinute la nivelul echipelor de gherila.

Singurul calmant in aceasta furtuna starnita in ceasca organizatiei este conducatorul – cel care are si vederea de ansamblu si maturitatea de a accepta faimoasa lupta a contrariilor ca pe o conditie importanta a soliditatii si viabilitatii succesului.  El este cel care trebuie sa explice, daca e nevoie, necesitatea diversitatii de opinii si roluri.   El este cel ce trebuie sa aplice, mentina si protejeze zona comuna de unire a fortelor echipelor.  El este cel care trebuie sa medieze sau negocieze cu conducatorii celorlalte echipe “incetarea focului” si “armistitii” constient asumate.  Altminteri Echipa Mare va pierde nu numai batalii, dar poate chiar si razboiul.

Chiar daca va pierde din popularitatea si statutul fata de egalii sai ierarhici, leaderul este cel care trebuie sa declare si sa actioneze consecvent in spiritul echipei compuse din echipe pe principiul “Echipa ta trebuie sa colaboreze cu echipa mea.”