Omeneasca Viziune

“Viziunea nu este doar o poza a ce ar putea fi; este un apel la calitatile noastre, o chemare de a ne depasi.”

“Stim ce avem de facut” – este un citat ce pare banal dintr-un discurs recent al unui conducator, discurs asteptat ce ar fi trebuit sa inspire audientei incredere, speranta si sentimentul victoriei – mai ales in momente dificile.  Oare aceasta declaratie este Viziunea?

Ca navigator, leaderul trebuie sa furnizeze celorlalti Viziunea si Victoria.  Viziunea inseamna a fi inaintea oamenilor pentru a le arata directia si modalitatea de a reusi.  Prin exprimarea viziunii sale, leaderul picteaza realitatea dorita astfel incat aceasta sa stimuleze si inspire participarea, contributia si siguranta Victoriei meritate prin efortul comun.

Viziunea inseamna a vedea si crea dincolo de limitele imediatului si evidentului.  Este o abordare ce presupune si impune o mare probabilitate a succesului.  Viziunea trebuie sa dea atentie oamenilor – cu nevoile, interesele, capacitatile si aspiratiile lor individuale si de grup.  Viziunea trebuie sa aduca valoare tuturor celor implicati in concretizarea ei: satisfactii si realizari materiale, profesionale, spirituale. Viziunea nu este o constructie pur teoretica sau punctuala.

Viziunea poate fi elaborata de un individ, dar ea nu ii mai apartine de fapt din momentul in care se solicita aportul celorlalti pentru materializarea ei.  Viziunea trebuie exprimata simplu, comunicata eficient si individualizata amplu pentru oamenii carora li se adreseaza si ale caror destine vor fi influentate (de presupus) in bine.

„Stim ce avem de facut” poate fi drumul.  Dar nu e Viziunea.