Natural Born Leaders

In discutiile pe tema leadershipului, exista o intrebare ce starneste valuri si maree.

Liderii sunt nascuti sau creati (de ei insisi)?

Intrebarea seamana izbitor cu cea referitoare la inteligenta – mostenita sau dobandita pe parcurs. In ambele cazuri, varianta cvasi-“genetica” are un puternic parfum de fatalism ce ar restrange considerabil sansele omenirii de a avea liderii potriviti.

Exista liste de epitete si caracteristici definitorii pentru un leader/lider. Si daca cineva e curios, ii pot pune la dispozitie un chestionar de autoevaluare ce isi propune sa “masoare” alinierea la aceste caracteristici.

Pentru mine este evident ca liderii, oameni fiind si ei, sunt diferiti in ceea ce priveste componenta “instrumentarului” folosit pentru conducerea unor echipe formalizate prin ierarhie sau alcatuite exclusiv pe incredere. Si mai cred ca liderii bogat echipati sunt in stare si deseori trebuie sa-si ajusteze instrumentarul in functie de circumstante si adepti.

Sunt ingrediente in mixul leadershipului care pot fi asociate unor caracteristici genetice. Exemplul tipic ar fi intuitia care este mult discutata dar nu si neaparat clarificata. Cert este ca nu se ofera cursuri sau pastile de intuitie infailibila, desi e foarte adevarat ca inteligenta emotionala, dobandita si ea pe parcursul vietii este un puternic substitut.

Sa incercam un exercitiu.

  • Care este indatorirea/activitatea definitorie a unui lider?
  • Conduce oameni spre un obiectiv valoros pe o carare nebatatorita
  • Ce instrumente foloseste un lider pentru parcurgerea cararii nebatatorite?
  • Hotararea, curajul, motivarea, respectul si increderea celorlalti in succesul calatoriei.

Sa le luam pe rand:

Hotararea vine din convingerea liderului si transmisa celorlalti ca obiectivul merita efortul si riscul calatoriei. Exemplul conchistadorului Pizzarro care a ordonat arderea corabiilor pentru a asigura concentrarea soldatilor pe atingerea obiectivului intitulat “El Dorado” este clasic pentru hotararea unui individ inculcata cu forta celorlalti. Dar exista si exemple de hotarari instilate multora prin exemplul personal si fara forta – Gandhi sau Martin Luther King.

Curajul este ambitia si increderea liderului ca obstacolele sunt facute pentru a fi depasite. Discursul lui Churchill adresat britanicilor la inceputul celui de-al doilea razboi mondial este citat necontenit ca o mostra de curaj public. “Ne vom bate pe plaje, pe …..”

Motivarea se bazeaza pe impulsionarea si/sau stimularea celorlalti de a-si asuma la nivel personal obiectivul comun.  Interesul liderului de a-si cunoaste adeptii la nivel individual sau colectiv este crucial. Aceasta cunoastere permite liderului individualizarea abordarii adeptilor spre maximizarea impactului cumulat. Se spune despre Alexandru Macedon, Cezar si Napoleon ca isi salutau pe nume soldatii, desi pentru obiectivul strict militar aveau la indemana forta redutabila a disciplinei militare. Dar toti au condus cu succes armate dincolo de orice granite geografice, mentale si volitive imaginabile soldatilor si civililor din epocile respective.

Respectul se naste din evidenta sau perceputa superioritate a unui lider fata de adeptii sai. In definitiv, Nelson Mandela la iesirea din inchisoare nu putea garanta leadership ca atare, dar respectul celorlalti pentru indelungatul lui arest datorat consecventei opiniilor sale a fost mai mult decat suficient pentru a-l transforma in liderul de facto al majoritatii africanilor de culoare si mai apoi in presedintele Africii de Sud. In Europa apropiata de noi, Vaclav Havel a indeplinit cu un palmares discutat acelasi rol pe baza aceluiasi respect.

Increderea este rezultatul repetarii unui comportament demn, leal si benefic fata de adepti. Increderea este liantul si stimulentul esential al echipei ce urmeaza un leader, indiferent de circumstante si personalitate. Maica Tereza este un exemplu ce are multe sa ne invete despre aplicabilitatea leadershipului in diverse culturi, conjucturi si deziderate.

Concluzia mea ar fi ca toate aceste componente vitale in formula reusitei in leadership sunt derivate comportamentale si nu depind de forma spiralei ADN-ului.

Voi ce parere aveti?