Ierarhie informala si leadership

Vorbim adesea si in cunostinta de cauza despre ierarhia formala. O stiti, este cea inscrisa la loc de cinste in documentele de structura organizationala. Departamente, directii, divizii, arii, linii de business – toate cu sefi numiti si cunoscuti de toata lumea.  Ea este aceea care defineste si consacra seful cu responsabilitatea si autoritatea aferente.

Se vorbeste insa mult mai putin despre ierarhia informala a unei organizatii. Stim poza cu icebergul cu varful semet ce iese deasupra apei si cu imensul corp aflat dedesupt. Recunoastem ca cea informala este deosebit de puternica dar de fapt nu o cunoastem (evident nu este mentionata in vreo organigrama!)

Si pentru ca Paretto este in continuare maestrul prioritizarii, sa ne indreptam atentia asupra celor 80% din iceberg. Cum functioneaza? De ce exista?

Adevarul este ca ierarhia informala se bazeaza numai pe influenta!!!

Faimosii lideri de opinie care troneaza in acest univers informal isi mentin statutul prin influenta cucerita in timp de la ceilalti. Aceasta influenta poate avea la baza diverse aptitudini si atitudini revelate de acesti lideri, poate nu intotdeauna benefice grupului, dar pozitionarea se respecta implicit.

Pentru a-si mentine rolul de lider, se apeleaza la metode “soft” – fie de stimulare, fie de pedepsire. Acolo nu exista conceptul de bonus, promovare ierarhica sau alte beneficii impozabile sau nu. Acolo nu exista conceptul de atentionare scrisa, taiere din salariu, preaviz sau alte forme de coercitie institutionalizata.

In schimb exista metode de includere in cercul intim al leaderului sau excludere din grup.

Ierarhia informala exista oriunde se formeaza comunitati de oameni si nu neaparat angajati. Exista in cercurile de prieteni, asociatii declarate egalitare, partide politice, chiar si petreceri.  Ca mod de recunoastere, liderii de opinie sunt cei care concentreaza atentia de cele mai multe ori tacuta si respectuoasa a celorlalti. Prin manifestarile lor, liderii aduc valoare celorlalti: glume, idei, initiative, decizii, actiuni, riscuri asumate.

De aceea leadershipul exista si fara galoane ierarhice evidente si concrete.  Leadershipul se bazeaza pe influenta asupra celorlalti. Influenta pe care receptorii o accepta, o cauta, o valorizeaza si o transfera si altora.

In absenta acestei influente intitulate leadership, un manager imbracat in straie de standard corporatist ramane doar un manechin puternic prin consistenta autoritatii primite, nu cucerite.

 

Pareri?