Greseli

Nu cred ca exista cineva care sa isi doreasca sa faca greseli: linia dreapta dintre dorinta si succes este fara discutie marea favorita.

Din nefericire, viata noastra e compusa in proportii comparabile din reusite si din greseli.  Discursurile sau cartile motivationale stimuleaza succesul – drumul care da satisfactie.  Arareori si antagonic sau exemplar se mentioneaza greselile.  Cu toate acestea, greselile pot avea si influenta nu neaparat negativa asupra noastra:

  • Greselile ne aduc aminte ca nu suntem perfecti si nu avem cheia fermecata a succesului.  In schimb ele ne indeamna sa ne cunoastem mai bine si sa gasim un alt itinerar spre destinatia dorita care sa utilizeze mai bine calitatile si limitarile.
  • Greselile sunt efectul libertatii deciziei personale.  Calitatea noastra de fiinte cu putere de analiza si decizie este nepretuita chiar daca ea poate duce si la rateuri.
  • Greselile ne forteaza, prin contrast, sa recunoastem si sa apreciem situatia noastra dinaintea “comiterii” greselii – punctul nostru de sprijin temporar.
  • Pentru multi, sentimentul de frustrare, rusine, nereusita derivat din efectele greselii constituie un puternic factor de motivare.  Ambitia de a dovedi ca greseala in cauza a fost doar un accident si ca exista forta de a o repara este o sursa persistenta de energie negativa transformata in actiune.

Greselile pot fi interpretate ca puncte de inflexiune ale graficului vietii, pete de culoare pe liniaritatea monotona.  Greselile sunt marturii ale explorarii labirintului ce se intinde in fata noastra.

Intrebat fiind de numeroasele lui incercari nereusite sa produca becul functional, Edison a declarat:

“Nu am esuat.  Am descoperit insa 10,000 moduri in care becul nu functioneaza.”

 

 

 

Desigur nu ne vom ruga sa facem greseli, dar o data intamplate ar fi interesant si util sa ni le analizam – fara suparare, frustrare sau deznadejde.  Viata noastra intreaga este alcatuita si definita din succes si esec.  Si trebuie sa ni le asumam si interpretam cum se cuvine – pentru ca sunt ale noastre in egala masura.

Errare …