Echipa leaderului

Demisia primului ministru: o realitate frecventa a crizei. Schimbarea managerilor de top din diverse companii: o realitate independenta de criza. Schimbarea antrenorilor in fotbal: o realitate aproape banala.

Leaderul este purtatorul de stindard, pledantul principal pentru propria solutie, destinatarul reactiilor celorlalti dar si responsabilul pentru echipa si rezultatul acesteia. Uneori este si tapul ispasitor pentru altii.

Leaderul trebuie sa aduca victoria. Trebuie sa ofere incredere, speranta tangibila a succesului si beneficiile celorlalti. Personalitatea, competenta, carisma, viziunea unui leader sunt vitale pentru probabilitatea succesului.

Pe de alta parte nici un leader nu poate actiona singur. Mesajul unui leader se transmite prin echipa. Echipa sa de incredere, cercul intim de „discipoli” care impacheteaza viziunea si o transforma in realitate. Valoarea cercului intim defineste valoarea potentialului realizabil al leaderului.

Echipa e selectata de leader pe baza de competente, valori si angajament. Leaderul trebuie sa se asigure ca membrii echipei nu deviaza de la directia stabilita. Nivelul de performanta a echipei defineste nivelul de performata al leaderului.

In politica, caderea primului ministru este demisia in bloc a echipei guvernamentale. In corporatii, venirea unui nou sef aduce deseori schimbari majore in randurile subordonatilor. In fotbal, antrenorii sunt demisi sau demisionari dar echipa ramane. Oare cum e mai bine, mai corect si mai eficient?