Doar omenesc

Ne-ar place sa fim imbatabili, infailibili si ideali.  Desenele animate ale copilariei sunt pline de personaje care incurajeaza copiii sa creada ca pot deveni candva SuperMan/Woman.  Cartile de aventuri sau jocurile pe calculator sunt populate de personaje care inving orice, oricand. Profilul luptatorului este esenta multor scenarii de film cu cowboy, detectivi sau razboinici SF, fantastici sau istorici.

E normal si benefic sa dorim victoria, succesul, faima, recunoasterea valorii noastre.  E normal si benefic sa ne incurajam singuri (daca ne-au murit laudatorii!) ca avem tot ce ne trebuie pentru a reusi.  Succesul oricarei colectivitati umane, de la catun pana la intreaga planeta, depinde de succesul membrilor sai.

Sunt fascinata de emisiunile TV (rare!) sau de cartile care aerisesc naftalina uitarii si/sau ignorantei noastre despre personalitati din diverse domenii.  Personalitati care au atins succesul – pentru o clipa (ca la sportivi) pana la decenii (ca la artisti).  Sunt nepretuite naturaletea, normalitatea, decenta, modestia acestor personalitati reale, dar incomparabile.  Adica umanitatea lor.  Povestile lor, chiar scoase din contextul specialitatii sau perioadei respective, sunt veridice, valoroase si inspirationale in ciuda ritmului ametitor al cotidianului care nu lasa trecutul cu meritele sale sa se strecoare in prezent.

Intotdeauna povestile de succes ale acestor personalitati au inclus in tesatura lor firul rosu al eforturilor, cautarilor, esecurilor, compromisurilor, greutatilor inerente.  Nimeni nu are potiunea magica a succesului.  Este cu atat mai minunat omenescul fiecarui demers spre succes – cu bune si rele, cu ascensiuni si caderi.

Ar fi superb sa putem recunoaste si accepta ideea ca suntem oameni sortiti sa intampinam mereu  derapaje, caderi, indoieli, greseli, sacrificii.  Nu suntem perfecti, dar putem parcurge drumul bolovanos spre perfectiunea fiecaruia dintre noi.  Cu pauze, greseli, greutati, esecuri, obstacole.   Acelasi lucru e valabil si pentru leaderul din noi sau de langa noi care uneori pur si simplu greseste si cade.

“Esecul este inevitabil.  Succesul este indefinit.”

Steven Spielberg