Dictum Meum Pactum

“Cuvântul îmi este legământul”.  Iată o frază care sună atât de bine, potrivită și protectivă încât nu se poate să nu ne convină.  Ar însemna că cele mai simple sau cele mai complicate înțelegeri ar fi cioplite în piatră doar prin pronunțarea lor.  Este o speranță atât de puternică încât piețele financiare care trăiesc și prosperă din monetizarea încrederii au sărit imediat să își posteze fraza că motto.

N-ar fi minunat?

Ar însemna mult mai puține îngrijorări și neînțelegeri.  Ar însemna mult mai puțină birocrație, birocrație și stare de conflict.  Lumea ar funcționa foar pe baza unor discuții cu decizii întotdeauna respectate și niciodată neînțelese, răsucite sau contestate.

Ar însemna aproape dispariția avocaților a căror menire se traduce și prin interpretarea contracteor, regulamentelor și legilor pentru a susține motive, scopuri, intenții sau acțiuni derivate din nuanțele cuvintelor.

Și cu toate acestea în fiecare zi întâlnim situații în care această frază nobilă este murdărită cu lejeritate de aproape oricine.  Prietenii care ne promit ajutorul în probleme mărunte sau importante.  Colegii care ne promit să-și îndeplinească obligațiile asumate în ședințe.  Șefii care ne promit că locul de muncă ne va oferi satisfacții, sprijin și recompense. Funcționarii publici care ne promit rezolvarea problemelor cu profesionalism și rapiditate.  Guvernele care ne promit performanțe mult mai bune decât ale guvernelor anterioare cu impact asupra bunăstării cetățenilor.

Această problemă crește zilnic și se pare că nu există rezolvare.  Rezultatul tangibil este diminuarea încrederii în oricine ne înconjoară.  Așteptările noastre legate de onestitate și etică par să fie blestemate.  Bineînțeles că ne ridicăm scuturile în fața dezamăgirilor probabile.  Dar această măsură de siguranță ne va limita confortul și bunăvoința și va clădi o obsesie a dezavuării declarațiilor altora.

Poate singurul remediu firav constă în respectarea propriului nostru cuvânt în speranța că va stimula aceeași reacție din partea celorlalți.  E un remediu cu bătaie lungă, dar e omenesc.  Sunteți gata?