Biliard

Cineva a gresit!  Ceva nu a mers cum trebuie!  Se intampla mai des sau mai rar in viata noastra.  Ce facem insa?  Ce obtinem, daca, de pe urma unei greseli?

Exista greseli copilaresti, greseli monumentale, greseli din vointa sau din putirinta.  Greselile fac parte din viata noastra poate in mai mare masura decat succesul si le tinem minte mai bine si mai mult.  Si daca tot ocupa o parte insemnata din valiza noastra experientiala, oare nu o fi nimerit sa incercam, la rece, sa le categorisim?  Si mai mult, sa ne straduim sa invatam ceva de pe urma lor?

Sa ne imaginam o scena de biliard intr-un campionat mondial sau intr-o partida cu prietenii.  Un joc usor si greu in acelasi timp cu practicanti profesionisti sau amatori.  In biliard se intampla de multe ori ca, in ciuda pregatirii si maiestriei, bila nu vrea pur si simplu sa intre in buzunarul definit ca obiectiv.

Jucatorul de biliard inainte de toate analizeaza intreaga situatie de pe masa verde.  Incearca sa recompuna pozitia bilelor inainte de a fi lovite de tac.  Cum erau ele asezate una fata de cealalta si amandoua fata de buzunar?   Tacul era bine garnisit cu creta?  Pozitia si viteza tacului au fost adecvate?  Concentrarea sa a fost deplina?  Sau a tusit cineva in timpul miscarii?

Lista intrebarilor poate continua, dar esentiale sunt calitatea si obiectivitatea raspunsurilor.  Antrenamentul si folosirea lectiilor din greseli sunt vitale in performanta sportiva. Data fiind probabila calitate standard a bilelor si a mesei, pot sa estimez ca, in majoritatea cazurilor si in sinea lui, jucatorul de biliard isi “acuza” in tacul de “incompetenta”.  Si pot de asemenea paria ca lovitura viitoare va lua in considerare rezultatele analizei greselilor anterioare.  Cel mai remarcabil este faptul ca ajustarea ulterioara va fi proportionala cu eroarea:  tacul nu va lovi prea tare pentru o eroare mica.  Un lucru pe care multi nu reusesc sa il faca – sa coreleze amploarea reactiei cu marimea greselii. Si astfel avem, poate omeneste, reactii supra sau sub-dimensionate care nu rezolva corect eroarea.  De aceea nu ar trebui sa fim surprinsi ca multe din problemele omenirii nu sunt rezolvate adecvat din cauza reactiilor nepotrivite: razboaie, dezastre ecologice sau umanitare, criza financiara sau nesfarsitele certuri politicianiste.

In schimb nu ar trebui sa ne mire calmul sigur si eficient al campionilor de biliard care trec la urmatoarea miscare.  Acest calm inglobeaza toate etapele de evaluare, analiza, invatare si aplicare a lectiilor invatate.  Iar tacul va avea un unghi si o viteza mereu ajustate spre a obtine aterizarea precisa a bilei in buzunarul-tinta.

“Greseste!  Hai!  Insa data viitoare incearca sa gresesti mai bine.” 

Samuel Beckett