Antreprenoriatul ca Speranță

Cred că suntem de acord că tema antreprenoriatului, tratată și mediatizată în diverse moduri și stiluri, în diverse forumuri, conferințe și organizații cu și fără profit, este o temă foarte fierbinte care poate naște semne de întrebare legitime din partea restului publicului.  De ce este această temă atât de discutată, analizată, stimulată aproape de epuizare?  Pentru ce ar fi antreprenoriatul atât de important pentru noi toți?  Din toată lumea, nu numai de pe plaiurile mioritice …

Motivul pe care eu una îl consider esențial pentru interesul inepuizabil pentru antreprenoriat este Speranța.  Asociem Speranța de mai bine cu Succesul Antreprenoriatului.

De ce?

… Pentru că antreprenorul este o locomotivă, indiferent de mărimea companiei, industrie sau vârsta sa biologică.  Un om care înțelege și acționează autonom, fără sprijinul vreunei entități binevoitoare, pentru reușită.  Un om care nu acceptă ideea de staționare ci îmbrățișează liberul arbitru și acțiunea.

…  Pentru că antreprenorii pot satisface acele interese, nevoi și segmente de clienți indezirabile pentru marile corporații din motive de mărime, profitabilitate sau potențial imediat.  Iar individualitatea dorintelor noastre are de câștigat.

…  Pentru că antreprenorii dau startul unui nou model de business – perfectibil fără îndoială prin infuzie de cunoștințe, dar extrem de valoros datorită tenacității și anduranței.  Antreprenorul își permite experimente care pot rodi cândva alimentând astfel conducta de inovație și progres, inclusiv prin greșeli.  Numărul ideilor născute în mintea unui antreprenor depășește cu mult numărul proiectelor originale sponsorizate și mai ales implementate de marile laboratoare de cercetare și dezvoltare.

…  Pentru că antreprenorii sunt însoțiți pe parcursul lor adesea solitar de simpatia sau invidia celor care nu pot, dar care și-ar injecta curaj chiar și prin imitarea sau sprijinirea celor care se zbat.

…  Pentru că antreprenorii constituie pepiniera viitoarelor companii care pot da o șansă celor neacceptati sau nemulțumiți de mediul corporatist structurat și eficientizat până la limită.  Gânditorii neortodocsi  își pot găsi teren de manifestare în micile ateliere de creație ale micilor companii ce vor crește și datorită aportului lor acum ignorat în mare parte de corporațiile care sunt angajate într-un marș milităros și liniar către uniformitate și globalizare.

Și …

…  Pentru că povestea lui David și Goliat ne stârnește în continuare simpatia și speranța că David va câștiga în cele din urmă.