Ambiția

Cândva demult mi s-a spus că ambiția e un defect și această declarație de forță (pentru că venea de la un adult și eu eram copilă) m-a revoltat.  De atunci m-am tot lovit de eticheta negativistă a ambițiosului.  Etichetă oferită cu larghețe și aciditate de cei care stau pe margini și își conservă energia, de cei care nu depășesc limitele acceptabilului în societate, de cei care nici nu vor ca alții să fie înainte.

Este adevărat că există extreme ale ambiției.  Una este reprezentată de ariviști – cei care, în numele depășirii celorlalți și/sau a statutului/capabilităților proprii, abdică de la integritate și respect pentru cei din jur.  Cealaltă extremă a ambiției este definită de pasivitatea legumicolă a acceptării oricăror reguli impuse de oricine în speranța evitării conflictului iscat de statutul de “a fi altfel”.

Între cele două extreme există însă o întreagă lume a celor care vor și încearcă să depășească nivelul așteptărilor, comportamentelor sau performanțelor celorlalți sau să își îmbunătățească propria poziție considerată a fi inadecvată și nesatisfăcătoare.  Indiferent de rezultat, de reacția celor din jur sau de circumstanțe ne/favorabile, acțiunea ambițiosului comportă costuri și riscuri.

Ilustrația atasată ne poate ajuta sa ne imaginăm diverse consecințe ale saltului caprei ambițioase: fracturi, alunecare, întâlnirea cu un dușman aflat pe acel palier, ridicolul sau invidia celor de jos, pierderea companionilor anteriori, ridicarea unui nou obstacol ce trebuie depășit.  

Restul lumii beneficiază sau este afectată de efectul ambițioșilor.  Ambițioșii, clasici sau contemporani, au implicat si influențat omenirea în demersul lor de cățărare.  Unii au fost inventatori ce nu au acceptat eșecul ca opțiune (Edison sau Nobel), alții s-au străduit să schimbe mentalitatea societății sau forma de guvernământ (Gandhi sau Hitler). 

Este într-adevăr dificil să ajungi doar la o simplă concluzie referitoare la ambiție și deci această dezbatere a plusului sau minusului ambiției va continua – in ciuda verdictului clarificator dat de Napoleon (alt mare ambițios!).

Ambiția măreață este pasiunea oamenilor de mare caracter.  Cei dăruiți cu această ambiție pot realiza lucruri foarte bune sau foarte rele.  Totul depinde de principiile lor călăuzitoare.
 Napoleon Bonaparte